Gebeurtenissen

 

Op bezoek in Museum Dr8888: Drie Generaties Werkman

 

Op 10 april a.s. gaan we de jaarlijkse herdenking bij het monument ‘Verzetsstrijders’ te Allardsoog houden. 
Op het monument staan tien namen, waarvan de naam van Hendrik Werkman er een is.

Werkman (1882) was een expressionistisch kunstenaar die in Groningen actief was vanaf het begin van de 20e eeuw. 
Hij werd vooral bekend als de drukker van ‘De Ploeg’, een kunstenaarsvereniging die in de eerste helft van de 20e eeuw het culturele leven in Groningen behoorlijk ‘opschudde’.

In de oorlogsjaren sloot hij zich aan bij het verzet.
Drie dagen voor de bevrijding van Noord-Nederland werd hij met negen anderen gefusilleerd door de SD’er Peter Schaap.

Elk jaar proberen we een of meerdere namen die op het monument staan een gezicht te geven. 
Dit jaar (uitgeroepen tot ‘Werkman jaar’) hebben we voor H.N. Werkman gekozen.
Toen we hoorden van de tentoonstelling “Drie Generaties Werkman” in het museum van Drachten, was de link snel gelegd.

Op dinsdag 24 maart hebben we de hele middag in het museum doorgebracht.
Medewerkers van het museum hadden erg hun best gedaan om een mooie middag voor ons klaar te zetten. En die mooie middag hebben we gekregen!
We bekeken het werk van Hendrik Werkman en ook van zijn zoon Tap Werkman.
Daarnaast hebben we zelf druksels gemaakt in het kinderatelier.
En zo beleefden we een prachtige middag in Museum Dr8888. 
De naam van Hendrik (én Tap) Werkman zal de kinderen altijd bijblijven!

 

Error getting or parsing XML document.
Doc: Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/betrouwen/album/werkman15?kind=photo&imgmax=512&thumbsize=48 was not found on this server. That’s all we know.

 

 

 

 

 

De Week van het geld.

 

Eten, kleren, een nieuwe fiets, een nieuwe spijkerbroek,  het huis waarin je woont, op vakantie gaan of een eigen mobiele telefoon. Het  kost allemaal geld.

Goed leren omgaan met geld is heel belangrijk.

Goed met geld omgaan betekent ook: sparen voor iets dat je heel graag wilt hebben.

En misschien krijg je al regelmatig zakgeld of verdien je zelf al wat geld met klusjes.

Tijdens de Week van het geld wordt hier extra aandacht aan besteed.

 

Koningin Maxima gaf het startsein voor deze week, wij hadden vader Minze Hamstra, die er alles over kon vertellen en ook de Cash Quiz samen met de kinderen uit groep 7/8 heeft gedaan.

Heel hartelijk bedankt hiervoor!

 

Error getting or parsing XML document.
Doc: Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/betrouwen/album/weekgeld15?kind=photo&imgmax=512&thumbsize=48 was not found on this server. That’s all we know.

 

 

 

Nemo

Op donderdag 6 februari is groep 7/8 naar nemo geweest.

We zijn om 8uur vertrokken naar Heerenveen van af daar zijn ver vertrokken met de trein naar Amsterdam daar waren we om ongeveer elf uur  toen zijn we naar nemo toe gelopen daar kregen we eerst een uit leg wat je wel en niet mochten we mochten meer wel dan niet je mocht bijna overal aan zitten behalve als het in een vitrine  zat of  er geen touw omheen zat je. Na de uitleg mochten we eerst zelf 1uur rond lopen je mocht zelf weten met wie en waar je heen ging na 1uur was er een kettingreactie dat duurde ongeveer 10 minuten na de kettingreactie hadden we een workshop die over de ruimte ging  dat duurde ook ongeveer 10 minuten

Je  kon water zuiveren  je kon bestellingen maken met ballenbak balen  je kon een je hand ergens tegen aan drukken en als je dan naar een speciaal beeld scherm keek dan zag je een tattoo

Er was ook een ruimte waar je in kon staan en dan werd er een filmpje afgespeeld en dan bewoog die ruimte

Er waren ook potjes en daar zaten dan allemaal dingen in zoals een Siamese tweeling een dode rat een tweeling baby apen enorme nog veel meer van dat soort dingen

Je kon ook op een dak terras  van af daar kon je uit kijken op het mooie Amsterdam we zijn tot half drie in nemo geweest en van af daar zijn we naar een rond vaart bood gelopen  door de Amsterdamse grachten na de rond vaart boten hebben we nog een patatjes gegeten daar was een chinese mevrouw die een foto van ons wou maken dat was heel grappig   daarna hebben we nog wat rond gelopen we gingen ook door een steeg waar kots lag dat was heel erg vies

Toen gingen we terug naar de trein daar was het heel druk want het was spits uur toen konden we de eerste 20minuten niet zitten en bij Almere hadden we de trein gemist toen moesten we 50 minuten wachten daar waren we naar de Macdonalds gegaan  want bijna iedereen moest naar de wc en daar hadden we ook nog een ijsje gehad toen gingen we naar Heerenveen het was heel grappig in de trein omdat iedereen heel druk was van het snoep  we zijn toen van herenveen  naar school gereden en toen naar huis.

 

Het was een super leuke dag!!!!!!!

Groetjes groep 7/8

 

Nemo!

Donderdag  6 februari is groep 7/8 naar nemo geweest we gingen om 8 uur weg naar Heerenveen van af daar gingen we richting Amsterdam we waren er ongeveer half 11 in Amsterdam

Toen liepen we naar nemo we kregen en uit leg en toen mochten we zelf rond  kijken kwart over 12 begon de ketting reactie  dat duurde 10 min of zo iets daarna mochten we zelf rond gaan kijken beneden was en zeep bel waar je in kon staan en dat was heel cool je kon ook allemaal schaduw

foto s maken wat daar na weer weg ging we hadden om half 1 en  workshop  over de ruimte eigenlijk hadden we en presentatie en man ging alle maal dingen uit legen over de ruimte en over planeten en over de aarde we konden water zuiveren je kon bestellingen maken met ballen bak ballen  je kon en tattoo op je hand maken maar dab zag je niet maar wel op en beeld scherm en er was ook nog en soort lift waar en Beemer  in zat en waar en mevrouw en verhaal vertelden  en dan ging de hele lift trillen. Er was ook en dak terras daar kon uitkijken op het mooie Amsterdam . je kon ook nog proefjes doen en nog veel meer we gingen ook nog met de rond vaart bood door de Amsterdams grachten  daar was en vrouw die vertelden over allen maal dingen die we tegen kwamen bijvoorbeeld het scheepvaart museum en een chinees restaurant  toen de rondvaart was afgelopen gingen we en patatje eten toen gingen we nog door en steeg waar kots lag  dat was heel goor we kwamen ook en hele leuke chinees tegen die en foto van de groep ging maken  toen we en patatje aten   toe gingen we naar de trein die super druk was  toen moesten we op de trap zitten dat was minder leuk maar ook grappig toen kwamen we aan op het station en toen bleek dat de trein al was vertrokken dus toen hadden we de trein gemist en heel veel moesten naar de wc dus gingen we naar de mc Donalds  waar  we naar de wc gingen en waar we en ijsje gingen eten toen gingen we weer terug naar het station en de trein in naar Heerenveen en toen met de auto s naar school en toen naar huis het

 

was en super dag   !!!!!!!

groetjes groep 7/8

 

Error getting or parsing XML document.
Doc: Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/betrouwen/album/Nemofeb2014?kind=photo&imgmax=512&thumbsize=48 was not found on this server. That’s all we know.

 

 

 

 

Uitstap Historische Vereniging

 

Op donderdag 31 oktober ging groep 7/8 samen met Mieke Wesdorp van de Historische Vereniging Bakkeveen een wandeling maken langs een aantal historische markeringspunten in het landschap rond Bakkeveen.

De wandeling werd gestart op het terrein van Nieuw Allardsoog en voerde ons langs oude grafheuvels, een dobbe, de 'Holle Weg', de Landweer bij het drie provinciënpunt en het huis met het oog (Allards oog).

Mieke vertelde ons van alles. De omgeving van Bakkeveen als een van de oudste bewoonde gebieden van Nederland leverde erg veel boeiende verhalen op.

Zo vertelde het landschap wat wij allemaal erg goed kennen toch een geschiedenis waar we misschien wat minder bekend mee zijn.

Het werd een bijzondere en boeiende middag. En gelukkig hielden we het droog!

 

Error getting or parsing XML document.
Doc: Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/betrouwen/album/historie78?kind=photo&imgmax=512&thumbsize=48 was not found on this server. That’s all we know.

 

 

Zout

Van Nynke en Lotte

We  hebben proefjes gedaan die met zout te maken hebben we moesten bijvoorbeeld een lepel staisch maken en dat boven een mensel van zout en peterselie de bedoeling was dan dat je de peterselie er uit halen met de  statiche lepel en dat wou omdat peterselie lichter is dan zout maar als je te lang veegt dan bleef het zout er ook aan zitten.

We gingen ook een proefje met de microscoop doen je had 2 zakjes 1 met zoud en 1 met suiker dan moesten we kijken wat het verschil was nou suiker is  rond en zout  is vierkant.

We hadden ook een proefje met een fles en daar zat zout water in je moest aan een knopje draaien en dan ging er eliktirsitijd in het flesje en dan tolde het naar boven.
Je had 2potjes in allebei zat een kleine nep baby in een potje zat gewoon water en die zonk naar beneden en er was ook een potje waar zout water in zat en die baby bleef drijven 

We gaan ook zelf in de klas zout kristallen maken

 

Zout bus

we zijn vandaag 19/09/2013 naar de zout bus geweest 
onze opdracht is om zout kristallen te maken 
zo maak je zout kristallen 
je hebt nodig: een bak met water en zout .
breng ongeveer een liter water aan de kook.
los hier 400 gram zout in op. 
roer goed en heb geduld !
giet de oplossing in een doorzichtige bak zodra het zout is opgelost.
Zet vervolgens je figuur in de bak met zout oplossing.

Tip: zet de bak met water op een warme plek.
Tip: gebruik een kleurstof om je kristal een mooie kleur de geven.

In de zout bus kon je allemaal proefjes doen 
er is een bak met zout en peterselie en daarnaast staat nog een bak hoe krijg je de peterselie zonder zout erbij in de bak  naast je andwoord : je hebt een lepel die maak je staties door hem over je kleren of je haar dan hou je de lepel iets boven de bak en dan komt de peterselie omhoog. Maar hoe zou dat komen  nou het werk net als een ballon als je een ballon over je hoofd heen en weer wrijft en de ballon tegen het plafon en dan blijft de ballon hangen .  (je kan het zelf ook proberen )

we hadden ook een proefje met 2 baby's in 2 verschillende potjes in 1 potje zat water met zout er in  en in het andere  potje zat gewoon water.

Wat denk je wat er met het baby'tje gebeurd in het potje met zout antwoord: het baby'tje ging omhoog.

Wat denk je dat er met het baby'tje in het potje met alleen water erin gebeurde antwoord: het baby'tje bleef op de bodem liggen. Hoe zou dat komen?  Het baby'tje in het zoute water gaat omhoog omdat het zout het omhoog drukt en in het potje zonder water gaat het baby'tje niet omhoog en blijft liggen dat komt omdat het water met zout dus meer druk geeft dan het potje zonder zout. (je kan het thuis ook zelf doen maar doe het dan wel met kleine speelgoed poppetjes)

Van anke en nina

 

Verslag zout bus van Bert

We hebben veel geleerd in de zout  bus

Over vormen en we hebben geleerd dat er zout inde woestijn ligt en dat der inde doden zee heel veel zout zit en dat je op zout water beter blijft drijven en dat er inde Saharawoestijn ook een meer zat dat net zo zout is als de dode zee en er waren proefjes en ze stelden alen maal vragen en ik had een vraag goed en ineens kreeg ik en zout steen uit de Himalaya woestijn hier staat een platje van een zout stenen uit de Himalaya woestijn

 

Error getting or parsing XML document.
Doc: Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/betrouwen/album/zoutexpress2013?kind=photo&imgmax=512&thumbsize=48 was not found on this server. That’s all we know.