Nieuws

Jeugd-Gemeenteraad

2 oktober 2012
 

Maandag 24 september was groep 7/8 van CBS Betrouwen aan de beurt voor het zogeheten Jeugd-Gemeenteraad van Opsterland. Locatie: de raadszaal van het gemeentehuis in Beetsterzwaag. Met 3 politieke fracties (Opsterlân Foarút, Groen & Gras, Partij voor de Veiligheid) en 3 wethouders, griffier en een kinder-burgemeester die de orde moest bewaren in de zaal.

Het jeugdcollege van burgemeesters en wethouders had 6 voorstellen ingediend:

  • Bosuitbreiding bij Bakkeveen, Beesterzwaag en Hemrik: 300.000 euro
  • Heuvelend fietspad in Gorredijk, ook geschikt voor wedstrijden: 350.000 euro
  • Park voor zielige dieren tussen Gorredijk en Lippenhuizen: 250.000 euro
  • Hotel-Restaurant met snackbar, doolhof en speeltuin bij Sparjeburd: 250.000 euro
  • Voorrangsroutes met zebra's voor fietsers en voetgangers naar scholen: 250.000 euro
• Speel- en sportvoorzieningen (bijv. baskets) voor groep 5 t/m 8 op schoolpleinen: 200.000 euro

 

Voor deze voorstellen was 1.000.000 euro beschikbaar. De voorstellen samen kosten 1.6 miljoen euro. U begrijpt het al: er moesten harde en duidelijke keuzes worden gemaakt door onze jeugdige inwoners/raadsleden van Bakkeveen!

Het doel van dit politieke spel is niet alleen aan te geven wie voor of tegen een voorstel is. Er moeten ook goede argumenten zijn. Het liefst argumenten waarmee je een andere fractie kunt overtuigen van jouw eigen gelijk, want in de democratie gaat het om het halen van een meerderheid aan stemmen. Soms zullen er compromissen worden gesloten, want meer dan 1 miljoen euro mag niet worden uitgegeven.

Dit vormde geen enkel probleem voor groep 7/8 van CBS Betrouwen. De drie fracties waren het eens over de eerste 3 voorstellen (samen: 900.000 euro). Het gemeentebestuur probeerde bij speel- en sportvoorzieningen de fracties alsnog tegemoet te komen door het bedrag te halveren tot 100.000 euro, maar de volksvertegenwoordigers bleven principieel bij hun standpunt en stemden tegen. En zo bleef groep 7/8 ruim binnen de begroting. Petje af, want in de volwassen politiek lukt dit bijna nooit!

De sfeer in de raadszaal was buitengewoon serieus en relaxed. Er werd veel over en weer gedebatteerd. Vooraf was deze Jeugd-Gemeenteraad uitstekend voorbereid door de schoolleiding van CBS Betrouwen. Tijdens de zitting van vandaag kregen de kinderen deskundige begeleiding van de officiële raadsgriffier (Ieke Zwart) en 3 raadsleden (Doeke Venema, Dieko van der Harst en ondergetekende Johan

Johan Sieswerda
Raadslid/Begeleider Jeugd-Gemeenteraad (en fotograaf)

 

Hoi,

we zijn vorige week maandag naar Beetsterzwaag geweest naar het gemeentehuis. We gingen een raadsvergadering na spelen. Het was echt heel leuk en ik was de fractievoorzitter. Het was net een echte vergadering. Er waren 3 partijen, Opsterlân Foarút, Groen En Gras en De Partij Voor De Veiligheid. De vergaderzaal was echt heel mooi. We mochten ook met echte microfoons praten. Mijn partij heette: Opsterlân Foarút. Er waren veel kinderen het niet met elkaar eens. En als we op elkaar wouden reageren of wat wilden zeggen, staken we onze vinger op. Mevrouw. Zwart was er ook bij met een microfoon en zei af en toe wat. Er waren ook wethouders. Dat waren: Henrieke, Jasper en Matthijs. Zij bedachten voorstellen en dan mochten wij een schorsing aanvragen en dan konden alle partijen even overleggen wat ze er van vonden. En Arne was de burgemeester. Hij moest heel veel zeggen en anderen het woord geven. Na de vergadering stond er allerlei drinken en mochten we wat drinken en een snoepje. En daarna gingen we weer naar school. Toen we bij school waren mochten we naar huis.

Groetjes Yentl.

 

Wij hebben met school een raadsvergadering gehouden in de vergaderzaal van de gemeenteraad in Beetsterzwaag. We gingen dingen leren over de gemeente.

We hadden in de klas geoefend om je mening te geven en om argumenten te bedenken. Daarna gingen we naar Beetsterzwaag, we mochten vergaderen in een hele mooie vergaderzaal en we hadden ook microfoons.

We gingen vergaderen over geld dat we mochten uitgeven (niet echt natuurlijk), we mochten 1 miljoen euro uitgeven, maar alle voorstellen samen kostten 1,6 miljoen.

Het vergaderen was heel leuk, er waren drie partijen: Groen en gras, Opsterlân foarút en Partij voor de veiligheid. Er waren ook nog 3 wethouders (Jasper, Matthijs en Henrieke) en een burgemeester (Arne).

De burgemeester gaf de raadsleden een beurt en dan mochten ze het knopje van hun microfoon indrukken en konden ze wat zeggen. De vergadering duurde ongeveer een uur en de leerlingen werden geholpen door mevrouw Zwart (de griffier van de gemeente).

De vergadering werd heel beleefd gevoerd en (bijna niemand) praatte voor zijn of haar beurt, maar de burgemeester moest wel een paar keer met zijn hamer slaan om een raadslid of een toeschouwer het zwijgen op te leggen (en daar beleefde hij zo te zien heel veel lol aan).

Het was heel leuk en we hebben geleerd dat het best wel moeilijk is om op je beurt te wachten als je een leuke microfoon voor je op tafel had staan.

Groetjes arne.

Error getting or parsing XML document.
Doc: Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/betrouwen/album/jeugdgemeenteraad?kind=photo&imgmax=512&thumbsize=48 was not found on this server. That’s all we know.

 

2 oktober 2012