Fides
Gepubliceerd op 11-11-2020Het zal jullie vast niet ontgaan zijn, maar afgelopen weken hadden wij al een aantal ‘fides’-trainingen van meester Engbert. We hebben drie trainingen gehad en nog één training te gaan.
'Fides' betekent 'vertrouwen'. Vertrouwen als kind (of als jongere of als volwassene) in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Het gaat erom dat je via sociale vaardigheden leert jezelf (bij) te sturen. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse 'symbolen'.
Misschien hebben jullie de kinderen al eens gehoord over deze trainingen of over één van de symbolen. Het is een erg fijne manier om naar bepaalde situaties te kijken. Op school helpt het de kinderen om ‘om te denken’ of eens goed naar hun eigen gedrag te kijken.
Normaal gesproken wordt er ook wel eens een (erg verhelderende) ouderavond gegeven door meester Engbert. Want ook thuis kunnen de symbolen soms best even een houvast zijn voor de kinderen! Een ouderavond is nu niet mogelijk, maar hierbij wel een beetje informatie, zodat het voor jullie niet volledig onbekend is wanneer kinderen er over beginnen. Afgelopen weken hadden we het over 100% en de ballon en okee/ojee-laatjes. Deze zal ik hieronder toelichten.
Ik schrijf er steeds bij wat we er in de klas mee hebben gedaan. Ik zie dat het de kinderen erg goed helpt om aan de hand van deze symbolen te praten. Soms kan het helpen om even op een andere manier ‘over hun gevoel’ te praten, of kan het hen helpen op anders naar een situatie te kijken.
100%
We accepteren wie we zijn en hoe we zijn en dat laten we ook zien. We zijn goed zoals we zijn.
We hebben in de klas posters gemaakt. Ik heb allemaal uiteenlopende kwaliteiten opgenoemd die de kinderen mochten omcirkelen als het bij hen paste. We kwamen er achter dat niemand ‘alle kwaliteiten’ kan hebben. En tóch zijn we allemaal 100%. Hoe fijn is dat?
We hebben deze posters uitgewisseld met elkaar en iemand anders uit de klas mocht dan kwaliteiten omcirkelen die hij bij de ander vond passen. Misschien had iemand zelf de kwaliteit ‘netjes schrijven’ niet omcirkeld, maar de ander wel. Best leuk om zo eens te zien hoe een ander over je denkt!
Ook zetten we om en om iemand uit de klas in het zonnetje. We bedenken zoveel mogelijk complimentjes voor diegene. De kinderen glunderen!
De ballon
Bij het werken aan zelfvertrouwen en opkomen voor onszelf, is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Dit is te leren door ons een ballon voor te stellen in onze borst. We kunnen ons enorm opblazen (10-ballon). We kunnen ons een leeggelopen, zielige, onzekere ballon voelen (0-ballon). Het fijnste is het om ‘1-ballon’ te zijn. Een goede houding helpt om aardig over onszelf te denken.
Dit symbool is één van de mooiste symbolen in de groep. Als er iets gebeurt, kunnen kinderen er voor kiezen ‘met welke ballon’ ze reageren.
Een voorbeeld:
Als iemand op het plein in zijn spel per ongeluk tegen je aan botst:
- Kun je reageren als 0-ballon. Meteen huilen en zielig weglopen.
- Kun je reageren als 10-ballon. Meteen zonder nadenken boos worden op de ander.
- Kun je reageren als 1-ballon. “Okee, dat voelde niet fijn, maar hij/zij kon er vast niets aan doen.”
(Als diegene het bewust deed, wordt het natuurlijk een ander verhaal).
Het mooie is dat ik in de klas deze bewustwording zie. “Juf, ik voelde me een 0-ballon toen dit gebeurde, maar toen reageerde ik zo en werd ik een 1-ballon.” Ze merken dat wanneer je dingen probeert op te lossen als 1-ballon, de pauze veel fijner verloopt!
OKEE – OJEE – laatjes. (Welk laatje doe je open?)
Ons gedrag wordt erg bepaald door wat we denken. Door ‘ojee en oké gedachten’ te herkennen, krijgen we inzicht in ons gedrag. We leren hierdoor anders te handelen en daarmee de (vaak) irreële angsten en onzekerheden positief om te buigen.
Een erg simpel, maar doeltreffend symbool. Een leuke manier om kinderen te laten kiezen hoe ze over een situatie denken.
Een 1-ballon denkt vaak in de OKEE-gedachte. Wauw, wat kunnen de kinderen dat al goed! Voor thuis misschien best leuk om hier op terug te vallen.
“Okee, ik vind die tafel van 5 echt moeilijk, maar ik ga het gewoon proberen!” (i.p.v. “Ojee, die tafel van 5 vind ik zo moeilijk, dat kan ik echt niet”).
Dit kun je bij bijna alle gedachten gebruiken. Op school maakt het ze bewust en helpt ze ‘even anders naar een situatie te kijken’. Ook voor thuis kan dit een mooie manier van ‘omdenken’ zijn.
Er zijn nog meer symbolen, deze komen ook nog aan bod in de laatste training. Deze zal ik binnenkort nog even toelichten. Mochten jullie verder nog vragen hebben, stel ze gerust!